14.07.2009

Arda Turan ve Kaptanlik Meselesi

Su siralar 22 yasindaki Arda Turan'in Galatasaray futbol takiminda kaptanliga getirilmesi tartisiliyor. Kimileri Arda'nin genc yasina ve tecrubesizligine, kimileri ise gecen sene saha ici ve saha disindaki performansina bakarak bunun cok erken oldugunu savunuyor. Ben bir Fenerbahceli olarak diyebilirim ki Arda'nin kaptanliga getirilmesini Galatasary icin cok uygun buluyorum.

Arda genc yasina ragmen bence cok tecrubeli bir futbolcu. Turkiye Ligi'nin disinda Sampiyonlar Ligi, Euro 2008 gibi fubolun en ust duzeyde oynandigi karsilasmalarda forma giymis, ustelik performansiyla one cikmis bir oyuncu. Simdiden 30 kez Milli takima secilmis ki, bu gunumuz futbol dunyasinda tum bir kariyere sigdirabilecek kadar buyuk bir rakam.

Tabi Arda'nin bu yaz kaptanliga getirilmesinde, Arda'nin futbol yetenegi ve performansi disinda baska faktorler de rol oynadi. Aziz Yildirim'in 15 milyon Euro'luk transfer teklifi ve gecen seneki kaptanlik tartismalari sonucunda Galatasaray yonetimi Arda'yi kaptanliga simdi layik gordu. Bence en dogrusunu da yapti. Bir kere Arda'nin futbol tecrubesinin geldigi noktayi oynadigi yuksek seviyeli mac sayisi da ortaya koyuyor. Ama Arda'yi yasca genc bulanlara da sunu hatirlatmak istiyorum. John Terry 21 yasinda Chelsea'da kaptan olmus, Fernando Torres Atletico Madrid kaptanligina getirildiginde sadece 19 yasindaymis. Yine ayni sekilde Rustu Rencber 23 yasinda Fenerbahce'de, Tugay Kerimoglu da 22 yasinda Galatasaray'da kaptanliga getirilmis. Arda Turan da, Galatasaray icin, en az bu saydigimiz oyuncular kadar onemli bir futbolcu.

Artik endustriyelesen gunumuz futbolunda bir takimla anilan yildiz/sembol futbolcu yaratmak da oldukca zor oluyor. Eskiden Metin Oktay'lar, Lefter'ler, Baba Hakki'lar varmis. Biz Maldini'lere, Hierro'lara, Oguz Cetin'lere, Bulent Korkmaz'lara yetisebildik. Gunumuzde Steven Gerrard, John Terry, Del Pierro gibi futbolcular da bu yonde emin adimlarla ilerliyor, kendi camialarinin unutulmaz sembolleri haline geliyorlar. Arda Turan da eger futbol yasantisini Galatasaray'da surdurmeye devam ederse adi Galatasaray'in sembolleri arasina yazilir, zaten Galatasaray yonetimi de son karariyla Arda'yi bu yone tesvik etmistir. Basin toplantisinda soylendigi gibi Metin Oktay'in islattigi formayi Arda'ya emanet etmek yonetimin Arda'ya verdigi onemi gosteriyor. Bu tip ozel, yetenekli genc oyunculari boyle motive etmek, boyle onore etmek bence bir yonetim basarisidir.

Galatasaray'a bir zamanlar top toplayicilik yapacak kadar bagli olan bu genc insan umarim uzun yillar ligimize renk katmaya devam eder. Gerci benim gonlumden gecen onun ilerde Arsenal gibi bir takima transfer olup, orda gosterecegi basarilarla bizi gururlandirmasi...

0 yorum: