14.10.2009

İlkokul Müsameresi : Bursa'da Teksas'dan 'Sarı Gelin'


Eğer bugün Bursa'da Teksas gurubunun önderliğinde tribünlerde Sarı Gelin söylenirse (olayın absürtlüğünü şimdilik bir yana bırakalım), Türk halkının Ermenilerin gözünde bir sempati kazanacağı kesin. Sarı Gelin internette yazdığı kadarıyla hem Türklerin, hem Ermenilerin, hem de Azerilerin sahiplendiğı, çok acıklı ve güzel bir melodisi olan bir türkü. Tabi günümüzdeki uyarlamalarına bakarsak, uluyarak şarkı söyleyen Kıraç'ınkini değil, kadife sesli türkücü Yavuz Bingöl'ün versiyonu tercih ederim.



Olay buraya kadar Bursa'dan Ermenistan'a giden güzel bir jest olarak kulağa hoş geliyor. Bir başka güzel ve yanlız bir ülke olan Ermenistan'la tarihsel ilişkilerimizi göz önüne alırsak oldukça anlamlı olduğunu da yadsıyamayız. Sonuçta gücünü karşıtlıkların pekiştirilmesinden alan günümüz Türkiye diskurunda eşine rastlanmayacak bir olay.

Fakat yine de bu jeste biraz ihtiyatla yaklaşmakta fayda var. Bakın Teksas grubu başkanı Canli Gaste programında jestlerinin sebebini nasıl açıklıyor (hatırladığım gibi yazıyorum): "Valla bu jesti yapmamızın iki sebebi var. Birincisi Cumhurbaşkanımızla konuşmamız (Abdullah Gül bunlara bir jest yapın Sarı Gelin'i söyleyin demiş olabilir). İkincisi de Bursa'da ilerde başka maçlar da oynanması isteğimiz." Görüldüğü gibi ne bir barış mesajı, ne bir sosyal bilinç, ne bir halkların kardeşliği temennisi, ne de şarkının önemine atfen bir mesaj var Teksas grubu liderinin sözlerinde. Bursa'nın azılı taraftar grubu tamamen faydacı nedenlerle kendilerine verilen rolü bir ilkokul müsameresi gibi oynayacaklar. Müsamere biraz ağır mı kaçtı? Ama gerçekten öyle. Milliyetin haberine göre Bursa'da 18 bin kişilik stadın büyük çoğunluğunu sivil görünümlü asker ve polisler dolduracakmış. Demek ki 3000'lik Teksas Grubu asker ve polis abileriyle birlikte devlet başkanlarına hoş bir gösteri yapacaklar. Biz de televizyonlarımızdan güzel güzel seyredeceğiz. Canli Gaste programında bir de provasını yapmışlar Sarı Gelin'in. Farkettim ki futbol marşı gibi söylenince bu türkünün pek bir havası kalmıyor.

Bugün gerçekten ilginç bir maç bekliyor bizi. Umarım yendiğimiz zaman göstereceğimiz centilmenliği, düşük bir ihtimal ama, yenilirsek de gösterebiliriz. Zaten herhalde ancak o zaman bir anlamı oluyor.

0 yorum: