Fenerbahçe, devam eden 2016 tartışmalarına başka bir açıdan katıldı: 2009 UEFA Finali'ne ev sahipliği yapmış stadyumlarının neden EUR0 2016 için düşünülen stadyumlar arasında olmadığına dair, gerek TFF'ye gerekse başka mercilere ilginç sorular ve sorularla beraber ilginç suçlamalarda bulunmuş. İşte açıklama şu:
"Türkiye, Euro 2016'ya aday oldu; TFF 2009 UEFA Finali'nin oynandığı Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu'nu aday stadyumlar arasında göstermedi!
EURO 2016 adaylık başvurusu çerçevesinde, TFF'nin organizasyon logosunun tanıtıldığı ve maçların oynanacağı statların açıklandığı toplantı, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilmiştir. Organizasyonun gerçekleştirileceği stadyumlar arasında 2009 UEFA Kupası Finali'ne ev sahipliği yapmış, ülkemizin en modern ve en güzel stadyumu olan Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nun yer almaması bizleri son derece şaşırtmıştır.
Üzülerek ifade etmek isteriz ki, bu durum, bugünkü TFF'nin yönetim anlayışının geldiği noktanın kamuoyu tarafından anlaşılması bakımından son derece iyi bir örnektir. Bu kararın alınmasında yoğun çabaları olduğunu bildiğimiz, TFF Genel Sekreteri Ahmet Güvener'in ve Genel Sekreter Vekili Orhan Gorbon'un profesyonel yöneticiler olarak, kulübümüze karşı asla tarafsız olamayacakları bu karar ile bir kez daha ortaya çıkmıştır. Önce ulusal basına, kasıtlı olarak stadımızın çevresinde otopark sorunu olduğu şeklinde haberler sızdırılmış, bu şekildeki haberler hemen sonrasında TFF tarafından yalanlanmış ve sonuçta kamuoyu geçtiğimiz hafta açıklanan karara hazırlanmıştır. Bugün proje ve çizim safhasında olan (aday) stadyumların, EURO 2016'ya hazır olacağına inananların, stadımızın çevresindeki bugünkü otopark sorununun 2016'ya kadar çözülemeyeceği gerekçesi ile aldıkları karar ciddiyetten ve objektiflikte uzaktır. Bunun da ötesinde, TFF tarafından alınan karar, 2009 UEFA Kupası Finali'nin stadımızda oynanmasına karar veren UEFA'nın stadımızın yeterliliği konusunda aldığı kararın inkarı niteliğindedir. TFF Başkanı Sayın Özgener tanıtım konuşmasında, "Türkiye'nin son olarak, 2009 UEFA Kupası Finali'ni düzenleyerek uluslararası organizasyonlardaki rüştünü ispat ettiğini" söylemiş, ancak ne var ki TFF'nin rüştünü ispat ettiği final maçının oynandığı stadyum olan Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu, EURO 2016 Finalleri'nin oynanacağı stadyumlar arasına girememiştir. Bu durum karşısında bizler, TFF'nin rüştünü ispat ettiğine ilişkin TFF Başkanının iddialı açıklamalarına şüpheyle bakmaktayız. Kuvvetle muhtemeldir ki, bu açık çelişki üzerine her vesileyle stadımıza olan beğenisini açıklayan başta Sayın M. Platini olmak üzere UEFA yetkilileri de TFF'nin rüştünü ispat ettiğine dair, Sayın Başkanın açıklamasına itibar etmeyeceklerdir.
TFF'nin adaylık başvurusunun değerlendirileceği, Mayıs 2010 tarihinde UEFA tarafından başvurunun kabul edilmesi halinde ve ancak bu tarihte başlansa bile en geç 2016 yılında stadımızın çevresindeki otopark sorunu kalıcı olarak kolaylıkla çözülebilecek bir durumken, bugün mevcut çevresel durum, stadımızın EURO 2016'da ev sahipliği yapacak stadyumlar arasında olmamasına gerekçe olarak gösterilmiştir. Hal böyleyken henüz tek bir kazma vurulmamış stadyumların EURO 2016'ya hazırlanmasının bir sorun olarak görülmemesi ise tam bir çelişkidir.
Spor kamuoyu, konuyla alakalı olarak aşağıdaki soruların cevaplarını öğrenme hakkına sahiptir.
-Organizasyona ev sahipliği yapacak şehir ve stadyumların, organizasyon komitesi tarafından belirlenmesinde hangi kriterler etkili olmuştur? Stat ve şehir seçiminde dikkate alınan yegane kriter büyük oranda seçilen stat ve şehirlerin TFF Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin yaşadıkları şehirler olmaları mıdır?
***
-En az seçilen şehirler kadar potansiyelleri olan Trabzon, Ş.Urfa, Diyarbakır gibi şehirler böyle bir organizasyon için ev sahipliği yapmaya neden layık görülmemiştir.? Bunun herkesçe kabul edilebilecek mantıklı bir izahı var mıdır? Bu iller, 2016'ya kadar hangi kriterleri sağlayamayacağı düşüncesiyle bu organizasyon çerçevesinde yer bulamamıştır?
***
-Bu şehirler arasında yedek şehirler varsa, yedek olarak düşünülen şehirleri esas şehirlerinden ayıran ince kriter nedir? Bu yedek şehirler, esas şehirler kadar organizasyonu yapma yeterliliğine sahip olarak görülüyorsa neden yedekte tutularak organizasyonun ülkemizin bir bölümünde toplanmasına karar verilmiştir? Bu durum, organizasyonun alınması halinde büyük yatırım olanaklarına kavuşacak aday şehirlerin seçiminde TFF Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin ne denli etkili olduklarını göstermez mi?
***
-Asya ve Avrupa kıtaları arasında uzanan İstanbul, ev sahibi adayı olduğu her organizasyonunda "kıtaları birleştiren şehir" imajı ile ön plana çıkmış ve bu güçlü yönü ile aday olduğu her organizasyonda ev sahipliğine seçilmişken, İstanbul'un Asya kıtasında bulunan parçasının ve bu parçasında mevcut potansiyelin EURO 2016 organizasyonu dışında tutulmasının akla sığan bir izahı var mıdır?
***
-Organizasyonun dışında kalan bu büyük alanın kapasitesi ve potansiyeli diğer aday şehirlerin toplamından daha büyük değil midir? Bu durum hangi objektif gerekçe ile komite tarafından göremezden gelinmiştir?
***
-Avantajlar ve dezavantajlar bir arada değerlendirildiğinde, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nun bu organizasyonun Türkiye'ye alınmasına ve başarılı ile organize edilmesine sağlayacağı büyük fayda nasıl olmuş da göz ardı edilmiştir?
***
-Organizasyon komitesinin, adaylık sürecindeki bütçesi nedir? EURO 2008 ve EURO 2012 adaylık süreçlerindeki bütçeler ile kıyaslanırsa EURO 2016 adaylık bütçesi EURO 2008 ve EURO 2012'nin adaylık bütçesinin kaç katı olmuştur?
***
-EURO 2016 Organizasyon komitesinin içinde bulunan Sayın Ahmet Güvener ve Sayın Orhan Gorbon, stadyum inşaatı ve renovasyon projeleri ile spor organizasyon, danışmanlık, araştırma, inceleme konularında faaliyet gösteren bir büyük yabancı şirketin Türkiye Temsilciliğinde bulunmuşlar mıdır? Halen bu temsilcilikleri faaliyette midir? Bu temsilcilikleri üzerinden TFF'ye herhangi bir iş yapmışlar mıdır?
***
-2009 UEFA Kupası Finali'nin organizasyonu işi, Sayın Ahmet Güvener'in TFF Genel Sekreteri olduğu dönemde, başka bir teklif alınmaksızın, TFF tarafından, dışarıdan Sayın Orhan Gorbon'un sahibi olduğu bir şirkete verilmiştir. Bu şirketin, başka bir teklif alınmaksızın, bu önemli işi almasını sağlayan üstün yönü nedir? Sayın Orhan Gorbon'un bu şirketine, TFF tarafından söz konusu organizasyon ile ilgili ne kadar ücret ödenmiştir?
***
-EURO 2016 Organizasyonu kapsamında yapılması planlanan stadyumların, mimari konsept proje işi için teklif veren şirketlerin arasında Sayın Ahmet Güvener ve Sayın Orhan Gorbon'un halen Türkiye temsilcisi oldukları şirkette var mıdır? Bu şirketin verdiği teklifin tutarı nedir? Söz konusu iş, bu şirketin teklifinin şüpheli görülmesi üzerine çok daha düşük bir fiyatla başka bir şirkete verilmiş midir?
***
-EURO 2016 için büyük ölçüde yeni bir mimari uygulama ya da yenilemeye ihtiyaç bulunmayan, "Hazır bir stadyum durumunda" olan Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nun EURO 2016 için düşünülmemesinde bu durumun herhangi bir etkisi olmuş mudur?
Yetkililerden, kamuoyunun aydınlatılması adına bu soruların cevaplanmasını bekliyoruz.
Fenerbahçe Spor Kulübü"
Açıklamanın Adresi:
http://www.fenerbahce.org/fb2008/detay.asp?ContentID=18123
Peki sizce Fenerbahçe haklı mı?
İlgili Yazılar : Euro 2016,
Fenerbahçe,
Güncel,
Stadyum,
Türkiye
6 yorum:
şu an fenerbahçe haklı olabilir ama turnuvayı alırsak yeni yapılacak statlarımız olacak ve saraçoğlu bu statların gerisinde kalacağından bence yönetim düşüncesizce bir zerzenişte bulunmuş. maksat federasyona yüklenme,eleştirme olursa kimse fenerin eline su dökemez, buyüzden ellerine geçen böyle bir fırsatı kaçırmak istememişler...
Massaro,
Ben de sana katılıyorum stad yeterliligi konusunda.
Fakat 3 buyuk klup yıllardır yapılan yanlıs politakalar yuzunden oyle sımartıldı ki, birine yapılanın digerine yapılmaması gereksiz tartısma ve gerilimlere sebep oluyor. Bence meselenin asıl tarafı, Galatasaray ile ozdeslesen iki tesisin dahil edilip, Fenerbahce'nin tesisinin dahil edilmemesi olayı.
Yani kısacası "Kıskançlık" mı diyorsun Volkan? Bencede öyle de..
Olimpiyat stadındaki problemler çok daha fazla aslında. Park ve yol problemleri orada da var. Hem de daha fazlası. GS'li maça gitmek için 7-8 saat önce yola çıkıyordu. Rüzgar meselesi, tribünlerin sahaya uzaklığı falan zaten malum. Seyrantepe zaten daha piyasada değil, ama yapılırsa iyi olacak. Finali seyrantepe'ye verir, saraçoğlunda da maç oynatırdınız pekala.
Fenerbahcelilerin yaptigi kiskanclik midir bilemem; olabilir...
Ben kendi adima konusacak olursam da sunu söyleyebilirim: Saracoglu'nda oynanip oynanmamasi hic umrumda degil...
TT Arena'ya daha bitirilmemis olmamasina ragmen bir itiraz yok. Kiskanclik da olsa yapilan itirazlara ve sorulan sorulara odaklanmaktan neden kaciyoruz?
Fenerbahce stadyumun yeterli olmadigini iddia ederken ileri sürülen argümanlar ne derece saglam? Onun yerine listenin basina konulan Olimpiyat Stadyumu'nun yiginla problemi neden göz ardi ediliyor...
Fenerbahce'nin etrafini acip genisletmek ve zaten varolan projesi geregi kapasitesi yükseltmek Olimpiyat Stadyumu icin yapilmasi gereken düzenlemelerden daha mi külfetli? Kim tuttmus bunun hesabini?
Arkadaslar demis ki 2016 ya yapilacagini varzedersek stadyumlarin hepsinin su anda cok iyi olan Saracoglu'ndan daha modern olacagi kesin. Bu dogru, buna itirazi yok zaten Fenerbahcelilerin. Onlarin esas itirazi Olimpiyat Stadyumu alinirken listeye Fenerbahce'nin alinmamis olmasina...
Ve bana kalirsa izan sahibi hic kimse bu iki stadyum kiyaslandiginda Fenerbahce'nin üstüne kolaylikla cizemez...
Itirazlar da bu baglamda degerlendirildigi vakit, cok da havada kalmamakta ve onaylanmasa dahi anlasilabilmektedir...
Bolat,
Burada bir taraftardan çok, mimar gozuyle olaya baktıgımda 2 seyi farkediyorum:
1. Fenerbahçe stadı kapasite olarak yeterli olsa bile, genel yapısı itibarı ile tam da bu tarz turnuvalara ev sahipligi yapan stadlarda olması istenen estetik paketten biraz yoksundur. Bunda stadın mevcut altyapı uzerinde parca parca yapılmasının da etkisi vardır.
2. Olimpiyat Stadı ise, guzel bir pakettir, fakat o da ici bos bir pakettir. Estetik kaygılar ile islevsel gereklilikler ne yazık ki birbirlerini tam tutmamaktadır.
TT Arena ise bu iki ozelligi birlestirme sansı daha yuksek olan bir projedir. Fakat kesin bir sey soylemek icin projenin uygulamasının ileri asamalarını beklemek zorundayız. Kayseri'de de bazı uygulama hataları yapılmıs ve bu da projeden bagımsız sıkıntılara yok acmistir.
Tabii bunlar benim estetik kaygilarim, baska birisine Fenerbahce stadi dunyanin en guzel stadi gelebilir, kendi takdiridir.
Yorum Gönder