2016 Avrupa Futbol Şampiyonası için şehirler belirlendikten sonra ben ufak çaplı bir kriz çıkacağını düşünmüştüm fakat açıkçası Trabzon'un yedek klübesine atılıp, olayın bir yaygaraya dönüşeceğini hiç düşünmemiştim.
Şimdi aday şehirlere bakalım:
Marmara Bölgesi: İstanbul, Bursa
İç Anadolu Bölgesi: Kayseri, Konya, Eskişehir, Ankara
Ege Bölgesi: İzmir
Akdeniz Bölgesi: Antalya
Yedek Şehirler:
Trabzon, Adana ve Şanlıurfa
Bu kentlerin seçimlerinde politik bir unsur var mı? Bence var... Mevcut hükümet, kendi oy deposu olan İç Anadolu'ya bu turnuva ile yüklenmiş. Eskişehir ve Antalya gibi kentler de iktidar partisinin anlaşılan düşürmek istedikleri muhalefet kaleleri.
Antalya özellikle en ilginç seçimlerden biri; şehrin nüfusu zaten yazın katlanıyor, turnuvanın yapıldığı Haziran-Temmuz başı, Antalya'nın otellerinde yer bulmak imkansız. Bir de üzerine, hem de olay çıkarma potansiyeli olan taraftar gruplarının kente geldiği düşünüldüğünde, Antalyalıları kabus gibi bir 2016 yazı bekleyebilir.
Konya ve Kayseri yeni stadları ile tesis bazında 2016'ya kadar hazır gözükebilirler fakat bu şehirlere kazara İngiltere, İrlanda ve hatta İskoçya taraftarlarının geldiğini düşünemiyorum. Garibanlar takılacak pub'ı bırak, doğru dürüst içkili lokanta bile bulamazlar. Gerçi, Kayseri kafası buna da çözüm bulur; geçici publar (pvc'den) kurulur, turnuva sonrası bunlar sökülüp pimapen yapılır, aynı muhafazakarlığa devam edilir, biradan kazanılan para helal paradan ayrı tutulur, gelecek seneki "Ukrayna Otobüsü" macerasına saklanır.
Ankara ve Eskişehir... Bu ikili için bir şey diyemiyorum, birbirine bu kadar yakın olan iki şehirden daha az sıkıcı olan Eskişehir'den gönlüm yana aslında. Ankara'nın bu işe girmesine hiç gerek yoktu.
İstanbul ve İzmir... Bence artık İstanbul'da bir şey yapmayalım; biz böyle iyiyiz. Bu turnuvadan gelecek para da Türkiye'nin geneline daha eşit dağılsın. İstanbul zaten megakentler kategorisinde ülkeden bağımsız olarak bir marka olmaya doğru gidiyor, bu tarz turnuvalar, her zaman bu şansı elde edemiyorlar. İstanbul yerine bir başka kent, mesela Çanakkale denenemez miydi? Hem yeni yapılacak köprü ile beraber kentin müthiş bir tanıtımı olurdu... (Çanakkaleli değilim bu arada) İzmir içinse sevindim açıkçası, eğer İzmir takımlarının laneti geçmezse 2016'da da İzmirli futbolseverler üst düzey bir futbol organizasyonuna sahip olamayacaklardı, bu turnuva hızır gibi yetişti.
Bursa beklediğim bir kentti, bana göre Türkiye içindeki en "underrated" kentlerden biri Bursa'dır. Sonuçta, yüzyıldan fazla başkentlik yapmış, çok yönlü bir kenttir. (Evet, hanım bursalı...)
Şimdi eğri oturup doğru konuşalım; yedek kentler kategorisindeki kentlere bu işin gelme şansı düşük, yedek kentlere bu işler için ne kadar bütçe ayrılacağını da ne yazık ki öğrenemedim fakat aday kentler kadar yüksek olacağını sanmıyorum. Bu da şöyle bir durumu ortaya çıkarıyor: Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi bu işin dışında. Hani bir benzetme vardır ya "Ankara'nın doğusu" diye, bence hükümet bir açılım falan derdindeyse gerçekten, buralardan bir Diyarbakır ve Van'ı da almalıydı. Özellikle Van, müthiş doğası ve yüksek rakımı ile çok sürpriz sonuçlara imza atılabilecek maçlara ev sahipliği yapabilirdi. Anlaşılan, 2016'ya kadar Hükümet o bölgelerden umudu kesmiş ki, Avrupalı futbolseverlerin "Ankara'nın doğusuna" geçmesine izin vermemiş. Şanlıurfa var diyeceksiniz, evet coğrafi olarak Urfa o bölgededir fakat gidip gördüyseniz oraları, Urfa'nın demografik yapısının Diyarbakır ya da Van gibi olmadığını da hemen farkedersiniz. (Hayır, Kürt Değilim)
Son sözümü Trabzon'a ayırdım. Politik oyunları, işin arkasındaki lobileri bilmem; fakat bir futbol olayına girip Trabzon'u bunun dışında tutarsan o zaman ben senin samimiyetinden şüphe ederim. "X kenti var, niye Trabzon yok!" boylamında tartışmam bunu, fakat Trabzon'un maçlara evsahipliği yapmadığı bir Euro'2016 Türkiye şu haliyle benim için "İç Anadolu Halk Dansları ve Futbol Şampiyonası" kimliğinden çok da uzakta değildir. Karadeniz'de Trabzonun etkisi, futbol olarak sadece il sınırları ile geçerli değildir. Özellikle Doğu Karadeniz'de doğup büyümüş pek çok futbolcu için Tranbzonspor'da oynamak bir milli formayı giymekle eşdeğerdir. Bu kadar güçlü bir futbol aurasını ancak -daha küçük ölçekte de olsa- Adana'da bulabiliriz. Peki Adana bu listede nerde? Sanırım o da yedek klübesinde...
Partilerden bağımsız olarak, kim iktidara gelirse gelsin bu turizm ve tanıtım işini esnaf mantığından öteye taşıyamadı. Böyle bir turnuva için, futbol ve spor kimlikleri güçlü olan kentlerin seçilmesi gerekiyordu fakat listeye bakınca bunun tam karşılığını bulamıyoruz. Ayrıca artık İstanbul'un bu tarz organizasyonlardan da muaf edilmesi gerekiyor. İstanbul'a Türkiye'den mümkün olduğunca ayrı bir vizyon konulması şart, bu derin bir mevzu, konuyla ilgili zaten yıllardır çalışıyorum isteyene özel olarak anlatırım. Neyse efendim, sonuçta bu turnuva da ucuz politikalara heba edilmiştir, turnuva için seçilme şansımız çok yüksek o yüzden şimdiden aday şehirlere tebrikler...
İlgili Yazılar : Adaylık,
Euro 2016,
Güncel
4 yorum:
kısacası adam gibi bi kaç şehrimiz varken bu tarz turnuvaları almamız yada almaya çalışmamız zor ve anlamsız
Fenerbahce yonetiminin (saracoglunun secilmemesi dolayisiyla) secim kriterlerini elestirdigi bir aciklamasi yayinlanmis bugun..
Onu bloga koydum zaten... isteyen okuyabilir
Kayserililerden de misilleme gelmis:
http://www.kayserispor.org/euro-2016-ve-kayseri-ayhan-baynal.html
Ben ve birkac yazarin daha yazilarindan alintilarla biz boyle degiliz siz anlamamissiniza getirmisler olayi.
Fakat yorumlar bolumunde, "pastirmali yumurta yedirerek" gavuru hidayete erdirme planlari yapan sahis gibiler ne yazik ki beni haksiz cikarmadilar.
Yorum Gönder