20.01.2010

En İyi Kaleciler Listesinde Bizim Liglerden 6 Kaleci



IFFHS adlı istatistik ve değerlendirme kuruluşunun yayınladığı En İyi Kaleciler (1987-2009) sıralamasında bizim takımlarımızda oynamış 6 kaleci birden bulunmakta.

Bunlardan en başarılısı 10. sırada bulunan Taffarel. Milli takımda kazandığı başarılar kadar, Galatasaray'da kazandığı UEFA kupasının da bunda ciddi etkisi olsa gerek.

23. sırada ise, Belçikalılar'ın efsane kalecisi Pfaff bulunmakta. Pfaff kariyerinin sonlarında, dönemin klüp başkanı Mehmet Ali Yılmaz tarafından Trabzonspor'a getirilmişti. O dönemde, takımın başında Breims'in olması da bunda önemli bir etken olmuştu. Fakat, Pfaff'ın Trabzon kariyeri pek de uzun sürmedi; bu listedekiler arasında ligde ününe göre en az etki bırakan kaleci kendisidir.

30. sırada bu sefer bir başka süper kaleci, hatta bazılarına göre Türkiye'ye gelmiş en iyi kaleci olan Oscar Cordoba bulunmakta. Cordoba'nın bu listeye girmesinde, özellikle Bianchi döneminde Boca Juniors ile kazandıkları kıtasal ve uluslararası kupaların ciddi etkisi olsa gerek.

37. sıra ise ilginçtir, iki Fenerbahçeli kaleciye evsahipliği yapıyor. Toni Schumacher kariyerinin sonlarında Fenerbahçe'ye gelse de, taraftarın gönlünde ciddi bir yer tuttu. Ben gerçi kendisini kale direğine kafasını vurup bayılması ile hatırlayacağım ve bir de "Saba, çok ii televidyon" dediği reklam ile.

Schumacher'den sonra Fenerbahçe kalesi, Rüştü'ye kadar hep caimanın tam da benimseyemediği kalecilere emanet edildi. 37. sıradaki Rüştü'yü anlatmama gerek yok, eğer oynadığı takımlar biraz daha başarılı olsaydı ya da Barcelona kariyeri başlamadan bitmeseydi, kendisini çok daha iyi yerlerde görebilirdik.

Bu listeye sığmadı fakat, 48. sırada da Brad Friedel var. Kendisi, belki de Amerikalı olduğundan bizim basın ve taraftarca hiç bir zaman el üzerinde tutulmadı. Halbuki, hiç de fena bir kaleci değildi ve açıkçası Galatasaray'dan sonraki kariyeri daha parlak geçti, bizim beğenmediğimiz bu kaleciyi İngilizler çok tuttu ve hatta Liverpool'un kalesine kadar da yükseldi. Sonrasında da, Blackburn ve Aston Villa gibi yine kalburüstü takımlarda oynadı.

75 kalecilik listede 6 adet bizim ligimizde oynamış kalecinin olması açıkçası sevindirici bir olay. En azından kalenin emin ellere teslim edildiğini düşünüyoruz. Fakat futbol olarak bizden geri olan milletlerin bile pekçok kaleci ile temsil edildiği bu listede, TC vatandaşı olarak sadece kariyerinin sonuna gelmiş Rüştü'nün olması futbolumuzun geleceği için ciddi bir soru işareti taşımakta. Umarım, Volkan, Ufuk ve diğer gençlerin kariyerleri de 2009 sonrası için yapılacak bir listeye girmelerine gerektirecek kadar parlak olur.

IFFHS Listesinin tamamı burada.

* Listede Schumacher'in altını kırmızıya boyamayı unutmuşuz, özür dileriz.

1 yorum:

SirEvo dedi ki...

Taffarel tamam da, Cordoba gibisi de gelmedi be Beşiktaş'a. İzlediğim en iyi kalecilerden.