8.04.2010

Türk Tipi Steampunk: Portsmouth Amblemi ve Abdülhamit

"Şeytanın en büyük başarısı varolmadığına inandırmaktır" derler ya Şeytanın Avukatı filminde, Abdülhamit'in de en büyük başarısı herhalde olmayan başarılarına herkesi inandırması. Batmakta olan bir sistemi kurtaramadığı gibi, hükümranlığı sırasında pek çok talihsiz olaya sebep olan bu padişah, nedense ülkenin belirli kesimleri tarafından göklere çıkarılır, yaptıkları (hatta yapamadıkları) üzerinden sanki alternatif bir tarih yazılmaya kalkışılır. Bu dalganın son örneğine dün akşam bir haber sitesinde denk geldim: daha önce de başka yerlerde dile getirilmiş (fakat benim bir şekilde haberimin olmadığı) iddialara göre Abdülhamit, Portsmouth klübünün kurucusu. 
Britanya casusluk faaliyetleri sürdürmek için bu kulübü kurduğu ve futbolcular üzerinden (nasıl oluyorsa) İngiltere hakkında bilgi toplayan bir istihbarat ağı kurmuş bizim bu "büyük" padişahımız. 

Yazıda anlatılanların yegane kaynağı olarak da Portsmouth kulübünün ay yıldızlı simgesi gösteriliyor. Peki bu haberi yazanlara sormak isterim: 2. Dünya Savaşı öncesinde Naziler Türkiye'de spor takımı kurup, istihbarat işlerine bu takımla girselerdi, sizce amblem olarak gamalı haç seçerler miydi? 


Alternatif tarih yazıcılığı en çok Türkiye ve Japonya'da sevilen bir uğraş. 2. Dünya Savaşı'nın acısını bir türlü unutmak istemeyen post-savaş kuşağı, o savaşta batan gemilerinin isimlerini animelerdeki uzay gemilerine veriyor (Battleship Yamato gibi) ya da daha da uç noktalara gidip Japonya'nın savaşı kazandığı alternatif tarih üzerinden kurgu-bilim (ve illaki steam-punk) animeler yapıyor. Hadi, savaşı kafalarına iki atom bombası yiyerek ve büyük bir hezimetle kapatan Japonların bu bilinçaltındaki alternatif tarih sevdasını anlayabiliyorum. Fakat bizim ülkedeki zevatın bilinçaltında yaratmaya çalıştığı alternatif Hamit portresinin arkasında ne gibi sebepler var, gerçekten merak ediyorum. 

Porthsmouth'u Sultan kurduysa, Deportivo'yu kim kurdu peki?

16 yorum:

Gökçe dedi ki...

Bu yazi cok ses getirir, ozellikle belli bir kesimde(!) sok etkisi yaratabilir:)

Ancak "savaşı kafalarına iki atom bombası yiyerek" kismi beni biraz rahatsiz etti acikcasi...

Gökçe dedi ki...

Seni begeniyorum:)))

sukullaci dedi ki...

çok saçma bu olay ya ciddi ciddi inanlar var. zaten haberin orjinaline baktıysan görmüşsündür adam sürekli osmanlıyı övüp, ingiltereyi aşağılamış. en sonundada olayı Robin Hood un hayal ürünü olduğuna getirmiş. yuh!

gillerprensi dedi ki...

İngiltere'deki Drogheda ve Portsmouth meselelerinin dalavera olabileceğini tahmin ediyorum keza öyle de çıktı sanırım. Bu ayyıldız meselesi safsata çıktı yani.

Deportivo meselesi doğru olabilir. Çünkü bir osmanlı padişahı eski Emevi devletinden arda kalan ve ezilen Yahudileri ülkeye getirmek onlara sığınma hakkı sağlamak için imkanlarını seferber etmiştir. keza bu yer sanırım yardımdan nasibini alan şehirdir. yani la coruna. Dolayısıyla bu yardımı alan halk türklere sempati duymaya başlamıştır. ezeli rakiplerinin bu sempatiye karşı onları pis türkler olarak suçlamaları deportivoluların bunu gurur vesilesi haline getirmelerine neden oluyor. deportivolular da vigoluları portekiz uşağı olmakla suçluyor o da ayrı. yani ben böyle biliyorum yanlışsam düzeltin

Volkan dedi ki...

Gökçe,
Japonlar için söylediklerimden dolayı üzgünüm, özet geçeyim derken biçimsiz bir laf çıkmış haklısın.

sukullaci,
evet haberin kendisinden çok altındaki yorumlar da dehşetti. tamamen politize edilmiş ve çarptırılmış gerçekler.

eeyore,
deportivo için anlattıkların doğru fakat deportivonun taraftar forumlarına 2005-2006 yıllarında yapılan türk sevgi taarruzu sonrasında halen daha "los turcos" denmesinden gurur duyuyorlar mı bilmiyorum. forumlarında en son türkçe olarak teksas-çarşı / göztepe-karşıyaka kavgaları yapılıyordu...

Oğuz Öztürk dedi ki...

"Naziler Türkiye'de spor takımı kurup, istihbarat işlerine bu takımla girselerdi, sizce amblem olarak gamalı haç seçerler miydi? "

Bu açıdan bakınca gerçekten çok mantıklı

Tanıl Bora dedi ki...

ya kendi tarihine insan bu kadar cahil olabilir mi bilemem ama, bu kadar düşmanca da yaklaşmamalı, geçen ayın içinde irlanda cumhurbaşkanı türkiye'deydi ve her yaptığı açıklamada 2. abdülhamit'in daha doğrusu bizlerin ve sizlerin atalarınızın yaptığı yardımları anlattı ve drogheda takımının ambleminde neden ayyıldız olduğunu açıkladı,defalarca teşekkür etti, bu olayı andı, sizler de böyle bir olayın olma ihtimalinden bile korkup, yalanlar söylüyorsunuz, yazık size, ayrıca portsmouth amblemi de kesinlikle doğrudur,bunlardan korkmayın, daha çok sevinin ve bizlerde atalarımız gibi olabiliriz diyeek çalışın...

gillerprensi dedi ki...

Tanıl Bora olayların gerçeğe uygun olmayabileceği düşüncesine karşılık nasl oluyor da korktuğumuzu ve bu durumdan mutluluk duyduğumuzu düşünebiliyorsun anlayamadım. Yani eğer o amblemler bize şükran amblemleriyse senden fazla gurur duyabileceğimiz ihtimali yok mu? Çıkarımların önyargılı ve öfkeli olduğunu gösteriyor. Keza geçmişine saygılı bir insanımdır!

Volkan dedi ki...

İrlanda Başbakanının açıklamaları ile bu olayın bir alakasını çözemedim. Mesele tarihten utanmak değil, alternatif, hiç olmamış tarihten utanmak...

Sekhranikos dedi ki...

gidenlerden
bir tek seni bana ekledim
seni deli gibi bekledim
gidenlerden

böyle güzel oldu. bu şarkıyıda abdulahmite yazmış sanatçı bence.

kaio dedi ki...

demiroren aklima geldi nedense

umut dedi ki...

Tanıl Bora kardeşime sonuna kadar katılıyorum.Sultan Abdülhamit bugün bile birçok yerde hala adına hutbe okutulan bir padişah.Kübaya bile casus gönderen birisi ozamanların başbelası bir ülkeden bilgi almak için böyle bişey yapamazmı birde bu yönden bakın derim...

Kemal Mardin dedi ki...

Yazının başındaki replik "Olağan Şüpheliler" filminden.

Volkan dedi ki...

Ooops,
Twilo doğru hatırlattın...
teşekkürler

sinan dedi ki...

sevgili volkan,yazinda konuya girmeden Abdulhamid hakkinda kendince yorum ve yargilarda bulunmussun,tartismaya acik hadi neyse.ama daha sonrasinda gordugun linkte (artik kim yazdiysa)verilen yegane kaynagin amblem olduguyla dalga gecerken,senin bunu curutmek icin aklinca verdigin ornek beni benden aldi eminin kahvedeki btun arkadaslarinda verdigin bu ornek karsisinda donup kalip iman etmislerdir.zaten Abdulhamit boyle bisey yapsaydi,kesin volkan okusun da ikna olsun diye bir gizli ferman yazar birakirdi senin icin.ayrica japonlarla alip veremedigin ney onu da anlamadim, biraz japon animelerinden cikip dunya genelini incelersen neredeyse her mileltin bu tur bilim-kurgu senaryolari oldugunu gorursun .ama Unglorious bastards filmi karsilasma ihtimalin olan tek yapim sanirim,digerlerini kahvede gostermezler.neyse,konusulan butun yoneticiler peygamber degildir,hatalari da olur.ama dogru yaptiklari seylere de boyle insafsizca saldirmiyalim,kaldi ki konusulanlar bizim atalarimiz.

Adsız dedi ki...

biraz objektif tarih kitapları okusana sen?böyle yalapşap sallama yapıp da milleti de bişey biliyo gibi aldatma yani.tarih yorumculuğu iyidir ama emek ister bilgi ister birikim ister...cin ali lerden kurtul da kitap oku,özellikle tarih kitabı.yada bu işi ehil olanlara bırak.