5.04.2009

En İyi Altyapı Kimde?



Bir süredir kafama takılan bir soruydu, sanırım FourFourTwo'un forumlarındaki insanların da kafasına takılmış ki böyle bir başlık açmışlar. Herkes farklı ülke ve kıtalardan haklı sebeplerle kendisine göre en iyi altyapıyı sebepleri ile anlatmış, genel olarak şöyle bir anlayış hakim, bir altyapının iyi olmasınında 3 temel ama birbirinden farklı yaklaşım var:

1. Takım için Altyapı
En iyi örneklerini Ajax, Anderlecht gibi baş değil, başaltı liglerin takımlarında görüyoruz. Genel olarak 4 büyük lige göre rekabet daha az olduğu için, altyapıdan çıkan oyuncular A takımda da beraber oynama şansını buluyorlar. Hele bir de "altın kuşak" yakalandıysa eğer o zaman Avrupa bile başarılar yakalanıyor. Son büyük örneği 90-95 arasındaki Ajax takımı olabilir.

2. Lig için Altyapı
Real Madrid, Barcelona gibi takımlarda pek çok genç oyuncu var. Fakat bu liglerde oyuncu kalitesi çok yüksek, ve daha iyi oyuncuları dışardan ithal etmek çok kolay, bu yüzden de altyapıdan yetişen oyuncuların çoğu A takıma yükselemiyor, kariyerlerine aynı ligin daha az iddalı ekiplerinde, ya da alt liglerde devam ediyorlar. Real Madrid'de kadroya giremeyen oyuncular, böylece misal, Osasuna gibi bir ekipte banko oynuyor, hatta takımın yıldızı bile oluyorlar.

Fakat burada Barcelona'nın özel bir durumu var. Barcelona eskiden iyi görev adamları çıkaran bir altyapıya sahipken (Sergi gibi), şimdi direkt dünya çapında yıldızları kendi altyapısından çıkartmaya başladı (Puyol, Messi, İniesta, Xavi vb.) Altyapısından çıkan oyuncu sayısı Real Madrid'in yarısı kadar fakat çok daha kaliteli oyuncular çıkartıp kendi takımında değerlendiriyor. Cruyff Barça'nın yönetimine geldikten sonra, yıllar önce Ajax'da başardığı modeli sanırım La Liga'ya başarılı şekilde adapte etmiş bulunuyor.

3. Oyuncu için Altyapı

Bu sınıftaki takımlar ise genel olarak transfer sezonlarının popüler takımları oluyor. Bulundukları liglerde üst sıralar için rekabet edecek imkanları olmadığı için, altyapıdan çıkan oyuncularından içlerinde star kumaşı olanların önlerini açıyorlar. Herhalde en iyi örneği West Ham olan bu klüplerden bazıları da politik sebeplerden ötürü, Athletic Bilbao gibi, benzer bir çalışmayı yürütüyorlar.

Bu klüpler arasından West Ham ayrı bir yazıyı hakedecek kadar önemli bir klüp, şu an altyapıdan yetiştirdiği oyuncularla rahatça İngiltere Milli Takımı kurulabilir düzeyde.

Bir de Arsenal modeli var bahsedilmesi gereken. Arsenal altyapısı aslında bir futbolcu fabrikası değil, hatta Ashley Cole dışında son yıllarda çıkardığı bir yıldız futbolcu da yok. Fakat Arsenal'ın Belçika'da Beveren gibi bazı takımlarla özel anlaşmaları var ve bu takımları altyapısı olarak kullanıyor. Altyapısı iyi takımlardaki genç yetenekleri erken yaşta transfer edip, bir nevi "orientation" programı uyguluyorlar kendi klüplerinde. O yüzden pek çok genç yıldız sanki ilk defa Arsenal'de oynamış gibi algılanıyor. İlginç bir devşirme politikası...

Sonuçta forumdaki yazılardan ortaya çıkan belli başlı futbolcu fabrikası takımlar ve ülkeleri şunlar:

İngiltere:
West Ham United, Leeds United, Manchester United ve son zamanlarda Crystal Palace

Fransa:
Auxerre

İspanya:
Barcelona, Real Madrid

Hollanda:
Ajax

Portekiz:
Sporting Lizbon

Arjantin:
Boca Juniors, River Plate, Independiente, Newell's Old Boys

Brezilya:
Flamengo, Palmeiras, Sao Paulo, Botafogo

0 yorum: