28.06.2009

Final Macinda Neden Amerika Tutulur?


Bu turnuvanin basindan beri bu konuyu dusunuyordum ve bugun Bagis Erten'in yazisini gorunce buraya da yazmaya karar verdim. Amerika dunyanin en guclu/en zengin vs. vs. ulkesi... Amerikalilar tabiki bunun farkindalar ve dolayisiyla dunya siyasetinde ve ekonomisinde bu guclerinin getirdigi oranda bir etkileri var . Dogal olarak Amerika'nin kendi cikarlari, diger ulkelerin ve halklarin cikarlariyla her zaman uyusmuyor. Dunya genelindeki Amerika antipatisi de genel olarak buradan kaynaklaniyor. Bu yuzden bir cok kisiye futbolda ABD'yi tutmak olukca zor geliyor. Ama dikkatli bakarsaniz futbolda amator seviyeyi daha yeni asmis bir ulke Amerika. Yani hala emekleyen bir bebek. Surekli karsi ciktigimiz ya da karsi koyamadigimiz endustriyellesen futbolun daha tam olarak fethedemedigi bir yer. Seyrettigim kadariyla da Amerikanli oyuncularda hic bir antipatiklik yok. Guclerinin sonuna kadar mucadele ediyorlar ve rakibe saygi duyduklari kesin. Bu yuzden birakin onyargilarinizi da milyon dolarlik Brezilyalilar yerine hep ikinci sinif takimlarda cebellesen Amerikalilar kazansin bugun.

6 yorum:

Eren dedi ki...

yok abi ya, kazanmasın yine de :)

Adsız dedi ki...

bu takıma tek dakika sempatiyle bakmadım nedense.bir işten de anlamasın bu amerikalılar.bir işe de yatırım yapmasınlar,en iyi tesisi kuracak imkan da bunlarda,en çok adam da bunlarda,girmesinler bu işe.

şimdiki amerika takımının numarası iyi mücadele etmesi,hızlı çıkabilmesi,biraz da iyi duran top organizasyonu gerçekleştirebilmeleri.çok sıradanlar,öğrenmeleri gereken çok şey var.donovan hariç,hepsine ayrı gıcığım :)

brezilya'nın özellikle ikinci yarıdaki tavrı,sen buralarda yenisin galiba der gibiydi.öğren de gel diye tavlayı koltuğun altına sıkıştıran babacan bir tavırdı o.hakem de golü vermedi zaten,amerika'nın oyunu işte.ben brezilya'nın bu babacan tavrını seviyorum.gerçi kaka da var da o babacan tavır,robinho evin serseri evladı gibi.daha önce de söylemiştim,bu abd overrated,howard ile donovan hariç,biraz da onyewu.dünya kupası için zerre çeyrek final şansı vermiyorum kendilerine,umarım yanılmam:)

neyse,berezilya büyük be abi.abd,öğrensin de gelsin.go home yankee

kaiowas dedi ki...

B.E. amerika'da altyapilarda kiz-erkek karisik oynatildigini yazmis. Bildigim kadariyla boyle birsey yok. Bunu ogrenebilecek birileri var mi?

Kerem dedi ki...

@adsiz
Amerika overrated diyorsun ama ben bundan pek emin degilim. Turnuvalar disinda Amerika'nin futbolunu kim ovuyor ki? Hala kimsenin sallamadigi bir futbol ulkesi Amerika. Hatta ben Amerika'nin oldukca 'underrated' oldugunu dusunuyorum. Cunku katildiklari hemen her turnuvada kendilerinden beklenenin oldukca uzerine cikiyorlar.

Kerem dedi ki...

@kai
Evet o cumleye ben de takilmistim. Bagis Erten herhalde Amerika'nin hemen her buyuk sehrinde oynanan kiz-erkek karisik amator futbol turnuvalarindan bahsediyor. Benim ev arkadasim da bunlardan birinde mucadele ediyordu gecen sene. Onun disinda altyapida (ki benim Amerika'da altyapidan anladigim universite futboludur) karisik takimlar benim bildigim yok.

Adsız dedi ki...

@juoppo,

takım olarak bakıldığında haklı olabilirsin,ama oyunculara teker teker bakıldığında overrated bir durum var.beasley,altidore,hatta bunların yedeği eddie johnson,onyewu,bunlardan önce claudio reyna hep hak ettiklerinden fazla değere sahip oyuncular,tabi bu bana göre.

oyun bilgisi olan tek adam donovan bu takımda,diğerleri atletik ve çabuk adamlar.resmen nba oyuncusu yetiştirir gibi yetiştirmişler herifleri,fiziksel güce ve hıza dayalı.hatta kalecileri tim howard'ın manchester'da forma giyebilecek bir kapasitede değilken manchester'da forma giymesi de bunlara eklenebilir.