18.06.2009

Iran Milli Takimi ve Reform


Secimlerden sonra reform yanlilarinin protestolarina Iran milli takimi oyunculari da katildi. 2010 Dunya Kupasi elemeleri icin Seoul'de Guney Kore'yle oynanan macta takimdaki bircok oyuncu muhalef lideri Musevi'ye kollarina taktiklari yesil bandlarla destek verdi. Iran'daki baskici ve yolsuz duzene Iranlilarin buyuk tepkisi oldugu biliniyor ve boyle bir sosyal patlama uzun zamandir bekleniyordu.


Iran siyasi sistemi degisime izin vermeyen bir sekilde insa edildi ama bu son dalga daha once gordugumuz hic bir seye benzemiyor. Merakla (siyaset bilimi icin) ve endiseyle (Iranli arkadaslarimiz icin) takip ediyoruz.


4 yorum:

REM dedi ki...

Bu cok enteresan bir konu. Sporla siyasetin alakasiz iki konu oldugunu dusunmeme ragmen, bu noktada Iran'li sporcularin kendi hayatlarini da direk etkileyen sisteme baskaldirilarini da anlayisla karsiliyorum. Yasamayan bilmez. Bu tepkinin yeri ve zamani bir spor arenasi mi olmalidir? Orasi tartisilir (Gerci ben destekliyorum Iranli sporculari bu konuda).

Benim merak ettigim ise, cogu Iran'da futbolculuklarini surduren bu oyunculara, ulkelerine donduklerinde gosterdikleri bu tepki nedeniyle bir ceza verilip verilmeyecegi. Tabi demokratik bir ulkede boyle birsey soz konusu olamaz. Ama bakalim Iran'da nolucak.

kaiowas dedi ki...

Peki, takimdaki (en az) 4 oyuncunun taktiklari bu yesil bilekliklerinin 2. yari sansurlendigini ve zorla beyaz bileklige gecirildiklerini biliyor muydunuz?

http://www.marca.com/2009/06/17/futbol/mundial_2010/1245247661.html

Kerem dedi ki...

Devre arasinda Ahmedinecad bir kac telefon etmis olmali... REM'in sorusuna da dolayli olarak cevap veriyo bu olay. Umarim baslarina daha ciddi bir sey gelmez. Benim merak ettigim boyle konularda (spor-siyaset) oldukca hassas olan FIFA'nin tepkisi..

Gökçe dedi ki...

Saddam olaydi falakaya yatirirdi hepsini ama Iran'da da vince asiyorlar...

Cok ciddi bir cesaret gosterisi ayni zamanda bu rejim sartlari dusunuldugunde...