14.06.2009

Yazı Hırsızlarına Karşı Bloglar Birleşin!

"Poltrona 36" yazısının kaynak gösterilmeden haber sitelerinde yayınlanması üzerine pek çok blog yazarı haklı olarak tepkisini gösterdi. Tepki yazılarından gördüğüm kadarıyla da, haber sitelerinin bu konudaki sicilleri hiç de parlak değil; pekçok yazı, yaratıcı başlık ve yorum kaynak gösterilmeden haber sitelerinde kullanılmış. Peki bu emek hırsızlığına karşı ne yapılabilir?

Benim konuyla ilgili bir önerim var. Şu an blogları birleştiren 2 önemli ağ var, Blog İdman Yurdu (BİY) ve Futbloglar. Zaten popüler blogların çoğu bu iki blog ağına da üye. Bu ağlar, bloglara ziyaretçilerin artması, yazıların değerlendirilmesi, eğer reklam alınıyorsa, bu gelirlerin adil şekilde paylaştırılması gibi pek çok işlevi barındırıyorlar. Bu işlevlerinin yanına niye "çalıntı içerik ihbar platformunu" da eklemeyelim? Yapılacak şey çok basit: her blog bağlı olduğu ağlara konuyla ilgili ihbarlarını göndersin, ağ editörleri de durumu kontrol edip, uygun görürse ana sayfasında yayınlasın. Ufak bir banner sistemi ile, tıpkı bizim banner değişim programında yaptığımız gibi, her blog uygun gördüğü bir yere koyduğu banner ile de ağdaki ihbar sayfasına linklenebilir. Evet belki spor medyasını bir anda hırsızlıktan vazgeçmez ama, blog okuyucuları ve internetin viral yayılım hızı gözönüne alındığında, koyulacak tepki medyadaki vicdan sahibi kişileri rahatsız edebilir. Medyada pek çok ismin bloglara karşı ciddi bir sempatisi olduğu ortada, eğer o kişilerden insiyatif sahibi olanlara bu tepkimiz ulaşırsa, en azından işini ciddi yapan haber servisleri bu hatalarını düzeltirler. Peki ya diğerleri diyeceksiniz? Ee, diğerleri de bizim ve takipçilerimiz için "diğerleri" olarak kalmaya devam edeceklerdir, sitelerini protesto ederiz olur biter.

Konuyla ilgili düşünen ve duyarlı davranan bütün blog yazarlarının, okuyucuların fikirlerini yorumlar bölümüne bekliyorum. Daha uzun ve detaylı bir şeyler yazmak istiyorsanız civilikrampon@gmail.com adresine mail de atabilirsiniz.




3 yorum:

tanjue dedi ki...

Öncelikle poltrona 36 haberiyle başlayan tepkiye dahil olduğun için teşekkürler.Hakettiğimiz saygıyı elde etmek için hep beraber hareket etmemiz konusunda seninle hem fikiriz.Biy ve futblogların kurucularıyla da bu konu görüşülmeli.Eminim daha farklı fikirlerde ortaya çıkacaktır.Profesyonel ruhla yaptığımız amotör işlerin başka yerlerde kullanılmasına karşı değiliz zaten.Sadece bir link verilmesi, haberin ya da yorumun kime ait olduğunun söylenmesi yeterli bizler için.Ne parada ne pulda gözümüz yok.Diğerlerinden farklı olarak futbol aşkımız için yazıyoruz ne de olsa.

Bu arada Hikmet Karaman'ın sitesinde footballove'ın yazılarını kullanmasına verdiğimiz tepki müspet bir sonuç verdi.Umarım bu birliktelik hareketi benzer sonuçlar vermeye devam eder.

www.cezasahasi.net

Volkan dedi ki...

Tepki verilmesi lazım çünkü dediğin gibi hepimiz burada amatör ruh ile bir şeyler yapıyoruz ve istenilen senin de belirttiğin gibi sadece gönlümüzü okşayacak hareketler. Bugün sizin yazınızın başına gelen yarın öbür gün bizim yada başka bir blog yazarının başına gelir.

Eğer oturulup bu işin bir listesi çıkarılırsa ben bu araklamaların sayısının düşünüleden çok daha fazla olacağını düşünüyorum.

Konuyla ilgili diğer bloglardaki yazarlar acaba neler düşünüyor? Blog ağları üzerinden bu konuyla ilgili bir şeyler yapabiliriz, bizim blog bu konuda destek verecektir.

firat selcuk dedi ki...

mail de atmıstım ama buraya da yazayım.. bir blog kuralım ve katılan her blog yazarını buraya yazar olarak ekleyelim diyorum ben.. birisi bir calıntı yazı gordugu zaman bu bloga post atar calıntı yazının screenshotı, linki ve orjinal yazının linki atılır..

boylece isteyen davasını acar, isteyen uyarısını yapar, kanıtları ve belgeleriyle bu tek bir blogda toplanmıs olur..

bu calıntıları birbirimize ihbar edecegimiz blogu acıp her blog yazarına tek tek mail ataraktan olaydan haberdar edebiliriz.. futbol bloglarının tamamına yakınıyla iletisime gecildikten sonra bu kurulan ortak blogla ilgili bir duyuru yazar herkes kendi bloguna..

boyle bir fikirle baslarız ve futbloglar ile blog idman yurdu'na da haber veririz ana sayfada ufak da olsa bir link vermeleri icin..