Ligin başlaması yakınken size kısa bir Anadolu turu yaptıralım, bakalım bu sezon da sürpriz bir takım çıkacak mı, yoksa Sivasspor yükselişine devam edip belki de çok istedikleri şampiyonluğa mı kavuşacak? Ankaragücü 100. yılında ne yapar? Bursaspor'un yükselişi devam edecek mi? Yeni takımların asansörden kurtulma şansı var mı? İşte size ziplenmiş Anadolu Turumuz:
ANKARAGÜCÜ:
En Önemli Transferi: Darius Vassell En Büyük Kaybı: Mehmet Yılmaz Artıları : 100. yıl heyecanı ve transfer atağı camiaya yıllar sonra görülmemiş bir heyecan getirdi. Eksileri : Takımı sırtlayacak ortasaha, Ankaraspor ile birleşme hikayesinin bir türlü sona ermemesi.
Ankaragücü ligin 4 büyük takımdan sonraki taşıyıcı sütunu. Fakat yıllar boyunca Ankaragücü ne düştü, ne de üst sıralara oynadı, kendi kemikleşmiş taraftarı dışında kimseye heyecan vermeyen bir takım görüntüsündeydi. 100. yılını kutlayan camia, bu sene, sanki yüzyıllık ölü toprağını üzerinden atarcasına atak ve istekli bir görüntü sergiliyor. Sahada ne yapar bilinmez ama Vassell transferi klüp için önemli bir hamleydi, istenirse İngiltere Milli Takım oyuncularından birinin Ankara'ya getirilebileceğini gösterdiler ki bu çapta bir Adalı oyuncu ilk defa ligimize katıldı. (Les Ferdinand geldiğinde Vassell kadar tanınmamıştı ve milli olmamıştı.)
Vassell transferine rağmen, kadro genelinde ciddi problemler var, ortasaha hala Ceyhun'un ayağından çıkacak toplara bakıyor, yeni transfer Cihan belki Ceyhun'a destek olabilir fakat iki oyuncu da en formda dönemlerini geride bırakmış gözüküyorlar, isimlerinin hakkını vererek oynadıkları her maç Ankaragücü adına artı sayılabilir. Mehmet Yılmaz forvetteki en büyük kayıp ama bu kayıp da göreceli bir kayıp sayılabilir. Tabii 100. yıl baskısı takımın gücünün ötesinde atak oynamasına sebep olup gereksiz puanlar kaybetmesine sebep olma riski de daima bir kenarda durmakta. Sonuçta Ankaragücü güçlenmiş gözüküyor fakat camiadaki beklentilerin belirsizliği en büyük handikapları.
ANKARASPOR
En Önemli Transferi: Aydın Karabulut En Büyük Kaybı: Aykut Kocaman Artıları : Transferden iyi para & genç yetenekler kazandılar, TSYD Kupası moral oldu Eksileri : Ankaragücü ile birleşme hikayesi, kaybedilen oyuncuların ve teknik direktörün yerinin doldurulamama riski
Ankaraspor, taraftarı olmayan bir klüp olarak, son yıllarda gündeme Aykut Kocaman'ın özel gayreti ile gelebilmişti. Orta sıralara oynayan bir klüp için, sahanın her yerine basan, iyi futbol oynamaya çalışan bir takım oluşturan Kocaman ve pozitif futbolu sayesinde, Ankaraspor pek çok futbolseverin sempati duyduğu bir takım haline gelmişti. Bu sene, Aykut Kocaman yok, kurduğu takımın beyni Özer ve defanstan Erhan da büyük takımların yolunu tuttu. Bu transferlerden, klübün kasasına iyi para girdi, ayrıca da Aydın, İlhan ve Özgür gibi genç ve yetenekli oyuncular takıma dahil edildi. Bu üç oyuncu da yetenekli oyuncular ve şimdi ilk onbirde oynayabilecekleri bir takımdalar. Aydın Ümit Milli Takım'da yeteneklerini göstermişti, fakat Beşiktaş'ta Ertugrul Sağlam'dan sonra oynaması çok zor görünüyordu, şimdi belki de kariyerindeki en önemli fırsat eline geçti. Fakat Post-Kocaman dönemi, Ankaraspor için çok da kolay geçmeyecek gibi görünüyor, TSYD kupasını almış olsalar bile.
Belediye takımından evrilen ve A.Ş. statüsüne kavuşan Ankaraspor'da hala yaygın kanaat Onursal Başkan Melih Gökçek'in ipleri elinde tuttuğuna yönelik. Ankaragücü'nün geçen seneki zayıf halinden faydalanıp, iki klübü birleştirmeye çalışması şimdilik önlendi. Bu harekatın sportif ve politik boyutlarını farklı farklı değerlendirmek lazım. İstanbul dominasyonuna karşı geçen sene hiçbir şey yapamayan 4 Ankara takımı vardı. Fakat aslında nerden bakarsanız bakın, Ankara'da asıl 2 klüp yıllardır futbolun bayraktarlığını yapar: Ankaragücü ve Gençlerbirliği. Ankaragücü'nde geçmiş ve taraftar gücü var, Ankaraspor da ise para ve politik destek; 2 klübün birleşmesi ya da başka olası kombinasyonlar, sportif anlamda Ankara'dan bir "süperklübün" doğmasına vesile olursa, bu yeni klübün de hem taraftar desteği, hem de yerel kapital desteği olursa, ligimizde Bizans'a karşı önemli bir rakip çıkmış olur. Fakat işin politik boyutundan bakarsak, Melih Gökçek, bir belediye başkanı için fazlasıyla politize olmuş, adeta Ankara halkını ortadan ikiye bölmüş bir isim; yaptığı olumlu icraatlar kadar, kendisi ve ailesine yapılan pek çok itham ve suçlamalar olan, işin aslında kendi partisinde bile ismi en çok tartışılan Belediye Başkanı. Haliyle, bu kadar tartışmalı bir ismin Ankaragücü'nün marka gücüne gözlerini dikmesi, pek çok kişinin aklına karanlık soruları da getiriyor. Melih Gökçek, kendisine karşı olan antipatiyi Kocaman dönemindeki iyi futbol iştahı ile bir nebze olsun bertaraf etmişti, fakat şimdi önüne koyduğu bu perde de kalkınca, Ankaraspor hala ligin sempati güzelleri arasında sayılacak mı, onu da sanırım bu sene öğrenmiş olacağız.
Antalyaspor
En Önemli Transferi : Balili En Önemli Kaybı : - Artıları : Nokta transferler ile kadroyu güçlendirmesi Eksileri : Ortasahanın hala yaratıcı isimlere ihtiyacı var
Geçen sezon Antalya için zor bir sezondu. Bu sezon ise işler daha iyiye gidebilir gibi gözüküyor. Balili, Batak, Kerim Zengin ve Veysel Cihan önemli nokta transferler. Balili her Anadolu takımının rüyası olan forvet tipi, Veysel ise yerli forvetler arasında taktiksel oyuncu olarak en iyisi. Fazla spektaküler hareketleri yok, doldur boşalt tipi oyunlarda hava toplarına hakim, Balili'ye çok pozisyon yaratabilir. Batak defans için nispeten iyi bir seçim, Ankaraspor'dan geldiği için TSL'ye de alışık bir oyuncu. Kerim Zengin ise şahsen beğendiğim bir oyuncu. Takımın sağ kanadına ciddi bir hareket getireceği kesin, Balili ve Veysel için çok faydalı olacaktır.
Antalya için söyleceğim şey pek çok Anadolu Klübü için de aynı: takımlar forvet ve defans hatlarına verdikleri kadar önemi ortasahalarına verseler, TSL rekabeti ve seyir zevki en güzel liglerden biri olur, fakat doldurboşalt tarzı oyunlar ve top rakipteyken kapanma paranoyası Antalya gibi takımların ortasahalarının dirençsizliğinden ve yaratıcı oyun yoksunluğundan kaynaklanıyor. Bu takıma, mesela Ceyhun gibi bir maestro alınsa, Antalyaspor bir sezonda düşme hattından, ilk 10 sıranın gediklisi bir takıma yükselebilir. Bakalım umarım bu sezon Akdeniz'in yegane takımına iyi gelir.
BURSASPOR:
En Önemli Transferi: Hüseyin Çimşir En Büyük Kaybı : Mustafa Sarp Artıları : Sercan kaldı, Ertuğrul Sağlam faktörü, Zapo ve Hüseyin transfleri Eksileri : Takımın sahadaki lideri kim olacak?
Ertuğrul Sağlam ve Beşiktaş ayrılışı, iki insanın olmayacak bir ilişkiden sonra mutluluğu başkalarında bulmasına benziyor. Beşiktaş, Ertuğrul sonrasında morali ve kendine güveni Denizli ile buldu, Bursa ise Ertuğrul ile adeta serpildi güzelleşti. Gençlere yatırım yapmayı seven Sağlam için Bursaspor doğru tercih, takımın yaş ortalaması genç ve oyuncuların hemen hepsi başarıya ve kendini ispata açlar. Sercan bu oyuncular arasından en çok parlayanı, Okan Yılmaz sonrası Bursaspor'un sembol bir oyuncuya ihtiyacı var, Bursaspor Anadolu'daki takımlar arasında bu tarz sembol oyuncuları en çok yaratan ekiplerden, fanatik taraftarının bağrına basacağı tipte bir oyuncu Sercan; fakat Okan ve Baljiç gibi olması için takımda birkaç sezon daha kalması ve formunu geliştirmesi lazım.
Transferdeki en önemli hamleler, Batalla ve Hüseyin transfeleri. Hüseyin belki müthiş bir futbol zekasına sahip değil, fakat tecrübesi ve büyük takım kaptanlığı ile Bursaspor'un Kemal, Gökhan, Sercan gibi oyuncularını toparlayacak tipte bir oyuncu. Batalla, iyi bir oyuncu fakat ilk kez Avrupa'ya açılıyor, eğer tutarsa Bursa müthiş bir güç kazanır. Kemal Arslan için Bursaspor bence son şans: takımı sırtlamayı becerirse, belki futbol tarihimizdeki 2. Yusuf Şimşek vakası olabilir. Ali Tandoğan da önemli bir artı takımda, bana göre Türkiye'deki en iyi kulvar oyuncularından biri ve en iyi orta yapanlarından hala, fakat sinirli tavrı yüzünden kariyeri asla yetenekleri oranında olmadı. Hagi'nin son kez asist kralı olduğu sezonda, onun ardında ikinci sırayı alan bir oyuncudan, bir dönem Ersun Hoca'nın vazgeçilmezi bir oyuncudan söz ediyoruz: kariyerinin sonunda hatalarından ders almış bir, olgun bir Ali Tandoğan Bursaspor'a çok şey katabilir.
Farkettiğiniz gibi Bursa'nın elinde bahsettiğim diğer takımlara göre çok daha fazla yetenekli ve kariyerli futbolcu var. Hatta şu an kadro zenginliği açısından üç büyüklerden sonra Trabzon'la beraber 4. sırayı paylaşabilir. Fakat bu kadroya sahada liderlik edecek bir oyuncu yok, ortasahada Kemal bu rolü ne kadar alabilir bu bir tartışma konusu, fakat şu an için Batalla dışında tek seçenek o gözüküyor, eğer takımdaki liderlik sorunu da çözülürse, geçen seneki kadrosuna göre güçlenmiş bir Bursaspor, bu sene ligin en önemli başaltı takımı olacak gibi gözüküyor.
Klas
2 yıl önce
0 yorum:
Yorum Gönder