26.09.2009

Serie A Ne Kadar İtalyan?


Cagliari ile ilgili ufak bir araştırma yaparken, ister istemez kendimi bu yazının başında buldum. İtalya'da, kuruluşundan beri çözülmek yerine gittikçe kronikleşen Kuzey-Güney İtalya ayrımı, en net ifadesini herhalde futbolda bulmuştur. Konu Calcio olunca, bütün İtalyanlar, güneylisi, kuzeylisi, adalısı, Romalısı, herhalde oyuna aynı tutkuyla bağlıdır. Fakat, iş İtalyan Futbolunun en tepesine ulaşmak olunca, Güneyliler bu konuda sınıfta kalıyolar.


Yukardaki harita, 1939-40 sezonunda, Serie A'da bulunan takımlar ve ait oldukları kentleri gösteriyor. Kuzey-Güney ayrımı, İtalya için Roma'nın altı (Bizdeki Ankara'nın doğusu tanımı gibi) olduğu için, güneyin futbol temsilcisi olarak sadece Napoli ve Bari takımlarını görüyoruz. Ayrım noktası Roma 2 büyük takımı ile sahnedeki yerini almış. Kalan ekipler, kuzeyin takımları. Hatta Milano, Turin ve Genova'nın ikişer takımı bulunuyor ligde, tıpkı başkent Roma gibi.


Bu harita ise, günümüze yani 2009-10 sezonuna ait. Bu sezon, Güney İtalya ve Adalar için "müthiş" başarılı bir sezon, güneyden Napoli ve Bari'nin yanısıra, bu sefer Sicilya'dan Palermo ve Catania, Sardinya'dan da Cagliari lige katılıyor. 20 takımın tam 5 tanesi, yani %25'i güneyden katılmış. Geçen 60 yılda, Güney adına bir gelişim olmuş fakat güney İtalya'nın, dönemsel başarılar dışında ligde sözü geçer takımı hala yok.



Başarı demişken, bir de scudettolara bakalım, kim ne kadar şampiyon olmuş derseniz, burada güneyin namusunu kurtaran açıkçası bir Arjantinli, Diego Armando Maradona olmuş. Toplam şampiyonluklarda, Kuzey İtalya'nın merkezi Piedmonte tam 43 şampiyonlukla birinci sırada. Piedmonte'nin takımları Juventus ve bir zamanların Grande'si Torino. Lombardiya bölgesi, 34 şampiyonlukla ikinci sırada. Burada Milano kentinin olması, niye bu kadar şampiyonluk kazanıldığını anlatır kanımca. Üçüncü sırada sürpriz bir şekilde, Cenova bölgesi var, anlaşılan Samprodia, Genoa geçmişlerinin gölgesinde yaşayan takımlar. Dördüncü sırada yine bir sürpriz var, Bologna'nın bulunduğu Emilia - Romagna Bölgesi. Roma'nın bulunduğu Lazio bölgesi 5. sırada anca yer buluyor, Lazio ve Roma şampiyonluk konusunda çok başarılı değiller anlaşılan. Ve bütün bunlardan sonra güneyin bölgelerine geçiyoruz, Kampania bölgesinden Napoli, hepsi Maradona zamanında kazanılan 2 şampiyonluğa sahip. Güneyden gelen diğer şampiyon ise, 69-70 yılında bu başarıya ulaşan, Sardinya Adasının yegane takımı Cagliari. Toplamda 105 şampiyonluktan sadece 3 tanesi Roma'nın güneyini görmüş. Maradona sonrası, Napoli'nin girdiği büyük krizi düşündüğümüzde, Diego olmasa bu kadarını bile göremezdik, buna da şükür diyebiliyoruz ancak.

Katılım ve başarı istatistiklerinden gördüğümüz kadarıyla, İtalya 1. profesyonel futbol ligi Serie A, aslında Kuzey İtalya Ligi'nin hallicesi. Tıpkı, seyirci sayısı artsın, biraz da çerez olsun niyetine, NBA takımları arasında Kanadalı ekiplerin sokulması gibi, Güney İtalyalı ekipler de Scudetto yarışının çoğu zaman figuranı olmaktan öteye gidemiyorlar. İtalya 90'da, evsahibi takımın, Napoli'de, Maradonalı Arjantin takımına karşı oynarken, Napolili futbolseverler tarafından yuhlanması, zamanında İtalya'da deprem etkisi yaratmış, ayrılıkçı kuzeyliler "bakın, güneyliler İtalyan bile değiller, bizi istemiyorlar" argümanına oynarken, biraz daha aklı fikri yerinde olanlar acaba biz nerde yanlış yaptık diye düşünürken, olaya futbol penceresinden bakınca, Duçe'nin İtalyası'ndan, AB üyesi İtalya'ya kadar geçen sürede, büyük değişikliklerin olmadığını görüyoruz. Güneyin, kuzeyi en azından futbolda yakalayabilmesi için, bir değil, onbir Maradona bile yetmezmiş gibi gözüküyor.

0 yorum: