28.11.2009

Kimseye Yaranamayan Adam Geri Döndü


Trabzon'da beklenen adam en sonunda geldi ve 3.5 yıllık sözleşmeye imzayı attı. Trabzonspor'daki ilk Şenol Güneş devri açıkçası trajik geçmişti. Şampiyon olamayan kadroları arasında herhalde en iyi kadro Şenol Güneş'e verilen kadroydu. Mücadelesi trajik bitmiş, Trabzon 33. haftada şampiyonluğu kaybetmişti. O dönemler yönetim ve taraftarla da arası iyi değildi Şenol Hoca'nın; spor sayfalarında her hafta "Şenol Güneş istifasını verdi, yönetim onu ikna etmeye çalışıyor" tadında başlıklar görürdüm. Bana o yüzden hep çok alıngan biri gibi gelmiştir Şenol Hoca.

Şenol Güneş'i kitlesel bir fenomene dönüştüren olay ise takdir edeceğiniz gibi 2002 Dünya Kupası macerası idi. Türkiye 1950lerdeki döneminden sonra yetiştirdiği en iyi futbolcu kuşağı ile Güney Kore'ye gitti. Burada çok tartışmalı bir başarı kazandı Türkler; hiç Avrupalı bir rakiple karşılaşmadan yarı-finale kadar çıkmışlardı, fakat sonradan şampiyon olacak Brezilya ile iki kere karşılaşmış, ev sahibi Japonya'yı ve turnuvanın flaş takımlarından Senegal'i elemişlerdi. 3. maçında da diğer ev sahibi Güney Kore'yi mağlup etmişlerdi. Bu başarı, bir teknik direktörün Türk Milli Takımı'nda kazandığı en önemli başarı olarak, hala geçilebilmiş durumda değildir. Bütün bu olumlu tabloya rağmen, özellikle basın Şenol Güneş'i yerin dibine soktu, kökenlerinden dolayı ırkçı yaklaşımlarda bulundular (Türkiye'de Kürtlerle dalga geçersen faşist, Karadenizlilerle özellikle de Lazlarla dalga geçersen sadece fıkra anlatıyor olursun). Sonuçta, gelen başarı da Şenol Güneş'i memnun etmedi ve görevinden ayrılıp, daha mutlu olacağına inandığı Uzakdoğu'ya kendini attı.

Trabzonspor'da ve Milli Takım'da çok iyi kadroları çalıştırmıştı. Şu anki Trabzonspor kadrosu ile Türkiye'de çalıştırmış olacağı en zayıf kadro olacak. Açıkçası bu kadro en iyi haliyle Bursa'nın ardından ligi 5. sırada bitirebilir, takımda yaratıcı oyuncu olarak hala Yattara'dan başka kimse ön plana çıkmıyor. Gineli oyuncunun ise ne kadar keyfi oynadığını artık bilmeyen kalmadı. Şenol Güneş'e taraftar ne der bilmiyorum, fakat daha önceki dönem gibi bir şampiyonluk yarışı beklerlerse yazık olur.

0 yorum: