27.05.2009

Galatasaray & Co Adriaanse

Eger gercekten ilgileniyor isek seneye Adnan Sezgin hala Futbol A.S.'nin basinda ise Adriaanse'nin ligin 2.ci haftasi cekip gitme orani yuksek olur.


61 yasinda olan Co Adriaanse tam bir sistem ve disiplin adami. (Hollanda'da Van Gaal'e bu yonu ile cok benzetiliyor) Teknik direktorluk kariyerine bir kac 2.ci lig takimini birinci lige tasiyarak baslayan Co daha sonra 1992-1997 yillari Ajax alt yapisinin basina gecti . Ajax tarihinde cok onemli bir yeri olan Co, 1995 yilinda Avrupa sampiyonu olan takiminin temelini olusturan De Boer kardesler, Seedorf, Kluivert gibi futbolculari A takima cikartmistir. 1997 yilinda Willem II'yi (ligimizin Konyaspor'u) cok kucuk bir butce ile uzun yillar sonra Uefa kupasina sokmus ama asil patlamayi 1 sene sonra ayni takimi Hollanda ligi ikincisi yapip Sampiyonlar ligine sokmustur.

Willem II'de gosterdigi basaridan dolayi Ajax'in basina gecen Co yonetim ile sorunlar yasamaya baslamis ve takimi lider iken gorevinden alinip yerine Koeman getirilmistir. O sene ligi Ajax sampiyon olarak bitirmisdir.

2003-2005 yillari arasinda AZ'in basina gecen Co, kucuk butceli olan bu takimi 1980 yilindan sonra ilk defa avrupa kupalarina katilmasini sagladi. Daha sonraki sene sezonu ilk yarisini lider bitirmesine ragmen sezonu sampiyon bitiremedi ancak UEFA kupasinin yari finalinde 123.cu dakikada yedigi golle Sporting Lisabon'a elenen Co, ligin sonunda Hollanda'da yilin Teknik direktoru secildi.

Porto yonetimi 2 sene icinde bir Uefa kupasi bir Sampiyonlar ligi kazandiran Morinho'nun Chelsea'nin basina gecmesinden sonra takimin basina CO Adriaanse'yi getirmistir. O sene Porto'yu hem lig hemde kupa sampiyonu yapan Co, oynattigi hucum futboluna ragmen avrupanin en az gol yiyen takimi yapmayi basarinca Portekizde yilin teknik direktoru secildi. Takima istedigi transferler yapilmayinca yonetim ile kavga etti ve sezon baslamadan istifa etti. (Istedigi transferler gayet makul fiyatli futbolcular idi bir tanesi su an Liverpool 'da oynanayan Dirk Kuijt o zamanki bonservisi parasi 5 milyon euro civari) Kosesine cekilip dinlenmek yerine ilk once 4 ayligina Ukrayna'ya daha sonra Suudi Arabistan'a giden CO istedigi ortami yakalamayadi ve bu sezon basina Red Bull Salzburg'un basina gecti ve takimi sampiyon yaptigi gun istifa etti.

4-3-3 sistemini belkide dunyada en iyi oynatabilen teknik direktorlerinden biri olan Co, cok detayci ve disiplinli antremanlari ile unludur. Arda, Mehmet Topal,Semih,Aydin etc gibi genc futbolcularin gelisimine cok buyuk katkilari olacagini dusunuyorum. Yaptirdigi komando antremanlari o kadar unludur ki futbolcularin kendisine taktigi lakap psycho Co'dur. (Bu tur antreman metodlari ile unlu baska bir isim Felix Magath'dir ve Wolfsburg ile Almanya sampiyonu olmustur)
Skibbe ile olan biz hocamizi cok seviyoruz devri, yaptirdigi antremanlardan ve taviz vermedigi disiplininden dolayi biter ama 4-5 hafta sonra takima yaptirdigi agir antremanlar meyvelerini vermeye baslar kosmayan savasmayan oyuncu kulubude oturur. Bu oyuncular takima girmek icin savas verirse buyuk bir rekabet baslar bundanda gs kazancli cikar. Diger yolu tercih edenler ile yollar ayrilir. Emin olun gunun sonunda futbolcular Co'ya Skibbe'den cok daha fazla saygi duyacaklardir.
Son 2 haftada hem Az'in hemde Ajax'in teknik direktorluk tekliflerini ret eden CO'yu gercekten getirmek istiyorsak kendisini para ile degil, gs'in alt yapisini,kulup tarihini hedeflerini dogru bir sekilde anlatarak takimin basina getirebiliriz.

Bizim icin su ortamda iyi bir secim olacagini dusunuyorum, ama Medyada kimsenin yalakasi olmamasi sorulan sacma veya alakasiz sorulara sert cevaplar vermesi ile unlu olan CO, Turk medyasi ile buyuk problemler yasayacaktir. Sirf bu yuzden medya ustune cok gidecektir. Ayni karektere sahip olan Van Gaal gelse idi bu tur problemler ile karsilacakti ancak kariyerinde daha buyuk takimlar calistiridigi icin (Barca-Hollanda milli takimi) basin ustune gitmekden biraz cekinebilirdi.

Co hakkinda kafama takilan tek sey, bilmem hatirlarmisiniz Besiktas Hollanda'dan Cihan'dan bile kotu olan Fatih Sonkaya adli bir sag bek transfer etmis idi. Bu futbolcuyu Besiktas'dan Porto'ya transfer eden kisi olan Co herhalde hatasini gecde olsa anladigi icin sadece 4 macda oynatip kiraya vermisdi.

Gecen Agustos ayinda Sampiyonlar liginden elendigimiz gunlerde Skibbe sallanirken adi gundeme gelmis ve insallah olmaz diye dusunmusdum. Nedeni ise Hazirlik kampini kendisinin yapmadigi bir takimi kendi oyun sistemi ile oynattirmaya calisacak ve basarisiz olacak idi.

Sonuc olarak Co dunyanin en iyi teknik direktoru degildir. Ama bugunki gs'in sartlarinda bizi basariya ulastirabilecek bir teknik adamdir. (Ayni Gerets gibi) Le Guen yerine kesinlikle Co'yu Galatasaray'in basinda gormek isterim.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

bilgi icin tesekkurler...anlattigin kadari ile iyi bi hoca