14.06.2009

Yildirim Demiroren Devri Icraatlari



Demiroren BJK baskani oldugundan beri benim aklimda kalan bazi hadiseleri soyle siralayabilirim: (Bir Fenerbahce taraftari olarak benim dusuncem Demiroren, Turkiye'nin gordugu en basarisiz ve en acemi baskanlardan biridir. Adnan Polat'i ise son derece basarili buluyorum, Turk Futboluna cok buyuk katkilar yaptigini dusunuyorum, o da ayri bir yazi konusu...)

1) Del Bosque, Riza Calimbay, Jean Tigana, Ertugrul Saglam getirildi. Hepsi teker teker gonderildi (her ne kadar Ertugrul Saglam istifa ettiyse de ben istifaya zorlandigini dusunuyorum). Ustelik hepsi icin alinan basarisiz skorlardan sonra "ben teknik direktorumuzun arkasindayim" gibi aciklamalar yapti. Birkac hafta sonra hepsine kapiyi gosterdi. Ustelik Del Bosque ve Tigana hadiselerinde paralar odenmedigi icin BJK'yi FIFA'yla davalik etti.

2) Carew, Ricardinho, Ailton, Delgado gibi "bomba" transferler yapti. Genelde bu bombablar hep elinde patladi. Avrupa'da basari gelmedi (Turkiye'de de ancak Mustafa Denizli goreve geldikten sonra sportif basari kazanildi).

3) Fenerbahce'yle Mehmet Topuz, Galatasaray'la Mondragon transferleri yuzunden karsi karsiya geldi. Ikise de BJK'den baska yerde oynayamaz dedi. Amatorce davranip Mehmet Topuz'un kulubunden bonservisini alamadigi icin onu Fenerbahce'ye kaptirdi. Ustelik bu olay neticelenmeden once de 70 milyon onunde "Topuz BJK'ya hayirli ugurlu olsun" dedi ve cok kesin konustu. Sonucta eli bos kaldi. Ayni olay Mondragon davasinda da yasandi. Mondragon da GS'li oldu (Benim bildigim kadariyla halk arasinda Demiroren'in sik sik yaptigi bu tip hareketlere "tukurdugunu yalamak" deniyor. Bilmiyorum siz katilir misiniz?)

4) Fenerbahce'yle yapilan bir mactan BJK yenilgiyle ayrilinca Federasyona ates puskurdu ve gelecek maca PAF takimiyla cikacagini soyleyip tehditler savurdu. BJK bundan sonraki ilk macta Liverpool'dan Sampiyonlar Ligi'nde 8 yedi ve tarihinin en agir yenilgilerinden birini aldi. Ustelik bir sonraki lig macina da PAF Takimiyla cikilmadi !!!!

5) Topuz hezimetini unutturmak icin Ispanya'ya gitti. Villareal'la Nihat'in bonservisi icin anlasti, ama futbolcuyu ikna edemedi.

6) Inonu Stadini yikip modern bir stad yapma sozu verdi taraftarina yillarca. Ama bir turlu gerekli izinler alinip stad calismasi baslatilamadi. Bugun Fenerbahce Sukru Saracogluyla, Galatasaray Seyrantepe'deki halen insaat halindeki stadiyla, Kayserispor Kadir Has Stadiyla modern futbol mabedlerine kavustular veya kavusmak uzereler. BJK icin hala bir adim atamadi Baskan Demiroren.

7) Fenerbahce'ye nispet yaparcasina Mustafa Dogan, Tayfun Korkut, Ali Gunes, Marcio Nombre gibi futbolculari, kendi taraftarinin karsi cikmasina ragmen transfer etti. Bunlardan verim alamadigi icin cogu gonderildi (Direk Fener'den gelip de basarili olan bir tek Rustu oldu).

8) Topuz konusunda acemice davranip yaptigi hatayi ortebilmek icin "ETIK" konusunu gundeme getirdi. Futbolcu "mal degildir" dedi. Ama Fahri, Koray, Aydin Karabulut gibi futbolculari kendi istekleri disinda baska kuluplere yolladi (Bence bu da "tukurdugunu yalamak" demektir).

9) Kurdugu TV kanali BJK TV, Digiturk'e eklenmedigi icin bu konuda da GS TV ve FB TV'lerin gerisinde kaldi. Markalasmaya onem verecegini soyledi ama Besiktas urunleri satmak icin kurdugu Kartal Yuvasi, ornegin FENERIUM'larin gelirlerinin cok arkasinda kaldi.

Butun bunlardan sonra bu sene alinan cifte kupayla BJK taraftari Demiroren'in basarili oldugunu dusunuyorlarsa ben soyleyecek soz bulamiyorum. Bence Demiroren, ne transfer konusunda, ne markalasmada, ne de sportif alanlarda basarili olabilmistir (futbol takiminin bu sene kazandigi sampiyonlugu Denizli'ye mal ediyorum ben. Basketbol ve diger amator branslarda da kazanilan bir kupa yok benim bildigim kadariyla).
Ayrica Demiroren temsil ettigi BJK kulubunun haklarini profesyonelce savunacagina o hep tribunlere oynamayi uygun goruyor. Duygularinin esiri olmus amator bir taraftar ruhuyla yaptigi aciklamalar bence kendi kulubune zarar veriyor. Bir BJK kulubu baskani baska buyuk bir camiaya "ezik" diyorsa ve TV'da 70 milyon onunde Ahmet Cakar'a "sen git sahaya Kucuk Ahmet'le cik" diyorsa, benim bunlari normal karsilamam mumkun degil. Kurumsallastigini iddia eden bir kulubun en tepesindeki en yetkili agizdan cikan kelimeler bunlar olmamali, yaptigi icraatler bunlar olmamali !!!!


3 yorum:

Volkan dedi ki...

Yazının geneline bakınca katılmamak elde değil, yalnız birkaç nokta var oralarda ilgili söyleyeceklerim var:

- Carew başarılı bir transferdir. Zaten kendisi öyle yılda 25-30 gol atan tipte golcülerden değildir. Beşiktaşta, sistem elverdiği kadar oynamaya çalışmış, başarılı maçlar da çıkarmıştır. Sonrasında da kar edilerek satılmıştır. (O kar ile ailton alındı yanılmıyorsam, 3 hata sayılabilecek ailton, 1 doğru olan carew'i götürdü)

- İnönü stadı konumu itibarı ile boğaziçi imarın sınırları dahilindedir, eski maraton tribünün tarihi değeri vardır. Ayrıca zemini denize çok yakın olduğundan dolayı, burada bir inşaat yapmak hem yasal olarak zor, hem de normalden daha pahalıdır. Bir mimar olarak görüşüm, inönünün yenilenmesi halinde bile kapasitesinin 40binler civarında kalacak olmasıdır. Etrafında genişleme imkanı sınırlı bir yerdedir, aslında kısa süre için BJK'nın oradan taşınıp kendine yeni bir stadyum bulması gerekmektedir.

Eren dedi ki...

Aziz Yıldırım ve Adnan Polat'ın Yıldırım Demirören'den farkı, yaptıkları hatalardan ders alabilmeleri ve daha hızlı bir şekilde öğrenebilmeleri. Demirören'de bu öğrenebilme vasfı pek yok.

kaiowas dedi ki...

Demiroren daha cok para harca->basari gelsin mantiginda bir kulubun basarisiz bir baskani olmaya layikti, besiktas'in en tepesinde boyle kifayetsiz bir insanin olmasi benim icin her gece ruyalarima giren buyuk bir utanç kaynagi...
(bir de mondragon olayi s. bilg. zamaninda degil miydi acaba?)