23.03.2010

Bursaspor'un Şampiyonluğu Neyi Değiştirir?


Bursaspor'un şampiyonluğu açıkçası hiç bir şeyi değiştirmez. Nicedir söylenen şey, eğer Anadolu'dan bir şampiyon çıkarsa, Türk futbolunda büyük değişiklikler olacak. Trabzon, Anadolu'dan çıkan şampiyondu ve bunu 6 kez başardı. Sonucunda ne oldu? 3 büyükler daha da güçlendiler, Trabzon'u adeta bir daha şampiyon olmaması için öyle kenara ittiler, öyle radikalize ettiler ki, artık Trabzonspor bile kendisini geçmişinin bir parodisi gibi görmeye başladı.

Trabzon'un başarılarının, futbola para akmadığı dönemde gerçekleştiği için, bu başarıların sürdürülebilir olmadığına inanan bir grup da var. Doğrudur, şimdi şampiyon olan takım daha fazla para kazanıyor. Ayrıca, havuzdan aldığı sabit pay da artacak. Üstüne Şampiyonlar Ligi'nden gelecek olan para da var tabii. Fakat para ile herşey dönseydi, bizler zaten İstanbulspor, Adanaspor, bilimum Belediye takımını çoktan şampiyon görürdük. Para bir başarı kriteri olsa da tek başına bir şey ifade etmiyor.

Peki problem nerde derseniz size hemen cevabını verebilirim: Anadolu, kendisine ihanet ediyor! Bu ihanetin iki boyutu var. Birinci boyutu yöneticiler. Hep dükkan küçük olsun ama benim olsun mantığı ile hareket ettiler, camialarını tek adamda birleşecek düzeyde tuttular ve yarattıkları minik iktidar alanlarını da asla bırakmadılar. Dikkat edin, Trabzonspor dışında başkanı 2-3 yılda bir değişen Anadolu klübü yok gibidir. Hatta bazı başkanlar resmen klübün sahibi gibi davranırlar. Fakat yönetim kadrosu bu kadar sabit olan takımların oyuncu kadrosu ile her sene revize edilir. Yıldız oyuncular sezon sonunda köle pazarında satılır gibi büyüklere satılır, yerleri bazen dolar, çoğu zaman hiç dolmaz. O yüzden bir önceki sezonun tozunu atmış takımı, sonraki sezon kümeye oynarken bulabiliriz.

Başkanlardan daha ciddi bir problem ise taraftar profilinde. Ben taraftarlık konusunda son derece katı bir tek eşlilik taraftarıyım. Bir insan, Antepli ve Beşiktaşlı olamaz, ya da Bursalı ve Fenerbahçeli. Bugün Anadolu'nun tamamında 3 büyük takımın ciddi bir hegemonyası vardır. Bu ekonomik ve sosyal destek olarak asıl farkı açandır. Bu durum tersine dönmedikçe, 1. ligin iddialı ekiplerinin her biri birer Trabzon'a dönüşmedikçe (taraftarlık bazında) herhangi bir Anadolu takımının kazanacağı başarı uzun soluklu olamaz. Bursaspor'un 3 kere üst üste şampiyon olması, şu anki taraftar profili ile Türk Ligi'nin marka değerini çökertir, şu anki ekonomik tablo o kadar iki kutuplu ki, değil Bursa, bu başarıyı Beşiktaş 3 sene üst üste yakalasa, ligin marka değeri yine düşer. İşte bu dengesiz beslenme şu an obezite seviyesine ulaşmıştır. Lig ihalesi çok başarılı geçmiş olabilir ama bunun takımlara yansıması hala son derece dengesiz ve adaletten uzaktır.

Başkalarının da aynı başarıya ulaşmasına yol açacak sistemleri kurmadan gelen başarıların ne kadar geçici olduğunu bu ülke sanırım defalarca ilk elden deneyimledi. Ortada, 10 sene önce Avrupa'nın kupalarını müzelerine götüren bir Galatasaray örneği varken, bugün aynı anda 2 takımla Şampiyonlar Ligi'nde yarışamamak işte tam da bu sistemsizliğin sonucudur. Bütün bunlar ortadayken, hala Bursa, Sivas ya da Eskişehir'den beklenen şampiyonluklardan medet ummak saflık değil de nedir?



6 yorum:

Diego dedi ki...

bursalilar icin cok sey degistirir.
sampiyon olmanin dayanilmaz hafifligini tatmis olurlar :))

baskanlarin ihaneti konusunda ise 3 buyuklerinde dukkan benim olsun mantiginda oldugunu gormek zor degil. en oncelikli besiktas ve fener icin sonrada gs icin.

taraftarlık konusunda ise yine senin gibi dusunmuyorum. evet bir takımın taraftarı olursun ama baska takımlara da sempati besleyebilirsin en azından. nasil trabzon sporu kendi taraftarı varsa bursa nın da es-es in de göztepe nin altay ın da kendine has taraftarları vardır. ve bu basarı bursa da yasayan ama uc buyukleri tutan bazı taraftarları sadece bursali yapabilir.

ornek mi? tanıl bora, can kozanoglu okuyabilirsin.

Adsız dedi ki...

En azından anadoluda yaşayan futbol izleyicileri stadlarına bile gidemedikleri istanbul takımları yerine kendi memleketlerinin takımlarını desteklerler ve orada potansiyel oluşur.
unutulmamalı ki, arzulu bir taraftar kitlesi takımı başarıya götüren 1 numerolu etkendir.

saygılar
Mesut

Adsız dedi ki...

Bursaspor umrumda degil ama sirf bir 5. sampiyon ciksin diye Bursa'yi desteklerim...

Volkan dedi ki...

Dostlar,
Mesele Bursaspor'un tadacagı basarı degil sadece, umarım bunu da tadarlar en kısa sürede, mesele aslında bu sampiyonluğun bir milat olup olmayacağı. Türk futbolu son 10-15 yılda ciddi milatlar yaşadı ama bunlar ne yazık ki uzun vadeli başarılara yol açmadı. Bir ligin rekabeti ve heyecanı, sezon başında şampiyonluk parolası ile başlayan takımların sayısı kadardır o yüzden değil sadece Bursa, en az 6-7 takımın benzer heyecan içine girmesini isterim.

Adsız dedi ki...

sivas şampiyon olsa ne olurda denildi ama bugün görüyorsunuzki sivas son haftaya kadar şampiyonluğu kovaladıktan sonra ardından bursaspor bunu yapıyor.buna tesadüf olarak bakmamak lazım.çünkü sadece bursa değil bugun ligdeki her takım 3 büyüklere yenik olarak başlamıyorlar.artık herkes her macı kazanabılecegını düşünerek çıkıyor.bu da eski mantıgın değiştiğini gösterir ve bu değişimin nedeni sivastı şimdide bursa buna daha cok katkı sağlıyor.diyeceğim odurki bursa sampıyon olsa belkı seneye ligden düşer ama bu lige büyük bir katkı sağlamış oluyor.bugun dikkat ederseniz ligde artık takım oyunu oynanmaya calısılıyor.bireysel özgüven ve gazlık kalkıyor yerini takım olarak bir özgüvene bırakıyor.bu özgüvene katkı saglayan sivastır bursadır,son iki yıldaki şampiyon olmak isteyen anadolu takımlarıdır.

Funky dedi ki...

Bursanın yada bir başka anadolu takımının şampiyonluğu demek,bak oluyormuş bizde çalışalım başaralım anlamı taşır ve tüm kulüpleri ateşler,daha güzel daha zevkli ligler izleriz önümüzdeki yıllarda.